25° C

Informatie over Aruba

Ligging en grootte

Aruba ligt in het hart van het zuidelijk Carďbisch gebied , zo’n 20 kilometer voor de kust van Venezuela. Het eiland is 30 kilometer lang en op het breedste punt 9 kilometer breed. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 180 vierkante kilometer.

Klimaat

Op Aruba is het (bijna) altijd zonnig en de gemiddelde temperatuur is 28°C. Vaak waait het een beetje, waardoor het wat koeler aanvoelt. Orkanen komen hier gelukkig nauwelijks voor, omdat Aruba buiten de orkaanzone valt. Van regen zult u tijdens uw vakantie hoogstwaarschijnlijk ook geen last hebben, want gemiddeld valt er maar 408 mm regen per jaar (de helft minder dan in Nederland), en over het algemeen zijn de buien kort.

Bevolking

Op Aruba wonen ongeveer 100.000 mensen. De meeste Arubanen hebben een mix van Caiquetio Indiaanse, Afrikaanse en Europese invloeden in zich. Aruba heeft een hoge levensstandaard en een sterke economie. Gecombineerd met het heerlijke klimaat trekt dit natuurlijk mensen van over de hele wereld aan! De bevolking is dan ook een bont internationaal gezelschap. Alle nationaliteiten hebben echter als grootste gemenedeler hun gastvrijheid en gevoel voor het goede leven!

Geldzaken

Op Aruba betaalt u met de Arubaanse florin. Er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 cent, 1 florin en 5 florin. De ‘yotin’, de vierkante 50-centmunt is een opvallende verschijning tussen alle ronde munten! De koers van de florin is afhankelijk van de Amerikaanse dollar. U kunt op Aruba overal betalen met dollars, op sommige plaatsen ook met euro’s. Bij alle banken kunt u geld wisselen.

Natuur

De natuur op Aruba is bijzonder, en zeker niet typisch voor alle Caribische eilanden. Aan de west- en zuidkust liggen uitgestrekte witte zandstranden, die regelmatig verkozen worden tot de mooiste ter wereld. De noordoostkust, aan de windkant van het eiland, is juist ruig en rotsachtig. Het binnenland van Aruba is bezaaid met metershoge cactussen, lage struiken en rotsen. De bekendste boom is natuurlijk de Watapana, beter bekend als de dividivi boom. Deze bijzonder gevormde boom komt u overal op het eiland tegen.

Tijdsverschil

Op Aruba is het in vergelijking met Nederland, afhankelijk van onze zomer –of wintertijd, 5 uur (winter) of 6 uur (zomer) vroeger.
 
Lokale tijd aruba
14:11:34